technologisch en gastronomisch
onderzoek en advies

 
algemeen   werkwijze   projecten   over Barlactica   contact    
   
● Een producent van boerderijzuivel heeft veel last van gisten en schimmels in de yoghurt. Aan de hand van een bedrijfsbezoek brengt Barlactica mogelijke besmettingsbronnen bij productie en monstername in beeld waardoor het probleem opgelost kan worden. 

● Een producent van sauzen en salades heeft problemen met vochtafscheiding bij producten op basis van zuivel. Barlactica brengt kennis in over de eigenschappen van zuivel, geeft advies over de toepassingsmogelijkheden, doet voorstellen voor technologische oplossingsrichtingen en treedt op als sparringpartner voor de productontwikkelaars.

Een handelspartner van de EU maakt een studiereis naar Europa om inzicht te krijgen in de borging van de voedselveiligheid van rauwmelkse kaas. Barlactica wordt ingehuurd om deze reis als inhoudelijk expert te begeleiden in Italië en Frankrijk en zorgt ervoor dat duidelijk wordt hoe de wetgeving rond voedselveiligheid op Europees niveau is opgezet en is geïmplementeerd in de verschillende lidstaten.

● Een handelsbedrijf in kaas is op zoek naar nieuwe combinaties van smaken om te gebruiken in kaas. Barlactica zet vernieuwende en smakelijke combinaties van ingrediënten op een rij en geeft zo input voor verdere productontwikkeling.

Een producent van zuigelingenvoeding wil een bepaalde grondstof als ingrediënt  gebruiken. Op dit moment is de toepassing van deze grondstof nog niet in de wet geregeld. Barlactica maakt een dossier over deze grondstof zodat alle relevante informatie beschikbaar is en de aanvraag ingediend kan worden.

Een producent van biologische geitenkaas heeft last van bacteriofagen en moet daarom zeer regelmatig van zuursel wisselen. Barlactica spoort de bron van de fagen op en geeft advies over aanpassing van werkvolgordes, reiniging en het bereiden van een bedrijfseigen zuursel om zo de faagdruk te beheersen.

● Een producent van boerenkaas wil de kwaliteit van haar producten op een hoger plan brengen. Barlactica treedt op als coach en geeft aanwijzingen om de smaak en consistentie van de kaas verbeteren.

● Een studieclub van bereiders van zachte kaas wil meer weten over de achtergronden van het productieproces en mogelijke keuzes die zij kunnen maken. Barlactica zet de mogelijkheden uit een en geeft handvaten voor de ontwikkeling en de bereiding van verschillende soorten zachte kaas.  

 ● Een boerenkaasmaker die kaas exporteert heeft voedingswaardeinformatie nodig volgens de regels in het land van bestemming. Barlactica geeft het laboratorium de juiste instructies en verwerkt de resultaten tot een overzichtelijke tabel waarmee de producent voldoet aan de wettelijke eisen. 

● Een producent van geitenzuivel wil de consistentie van zijn yoghurt verbeteren. Barlactica geeft advies over ingrediënten, zuursel en processing waardoor jaarrond dikke geitenyoghurt bereid kan worden.    

Een producent van biologische schapenkaas wil het gebruik van zuursel en stremsel optimaliseren voor de bedrijfsomstandigheden. Barlactica geeft advies over het kweken van een bedrijfseigen zuursel en het gebruik van soortspecifiek stremsel en houdt daarbij de smaak en veiligheid van de kaas in het oog.

Een producent van plantaardige vezels wil aan zijn afnemers de mogelijkheden voor het gebruik van deze vezels in zuivelproducten tonen. Barlactica ontwikkelt recepturen en maakt monsters die gebruikt kunnen worden op beurzen en bij proeverijen.

Een handelsbedrijf in melk en zuivelproducten wil het kennisniveau van zijn personeel op een hoger peil brengen. Barlactica ontwikkelt een zuivelcursus op maat en geeft trainingen aan de medewerkers.

Een producent van Boerenkaas vraagt zich af of de rauwe kaaswei waardevolle  bestanddelen bevat. Het gaat om componenten die niet of in mindere mate voorkomen in wei van gepasteuriseerde kaasmelk. Barlactica doet een literatuurstudie en geeft een overzicht van bijzondere componenten waarmee rauwe kaaswei zich onderscheidt van wei van verhitte melk.    

Een organisatie van producenten van Boerenkaas is op zoek naar een manier om vast te stellen of kaas echt van rauwe melk is gemaakt. Barlactica maakt een inventarisatie van beschikbare analysemethoden en gaat na hoe in andere landen met dit thema wordt omgegaan.

Een teler van rozenbottels is op zoek naar de juiste conserveringsmethode voor zijn puree en is geïnteresseerd in nieuwe combinaties van smaken. Aan de hand van de producteigenschappen inventariseert Barlactica mogelijke conserveringsmethodes en komt met voorbeelden van ingrediënten die met rozenbottels gecombineerd kunnen worden.

Een importeur van biologische wijn wil meer weten over het voorkomen en ontstaan  van bijzondere geuren in wijn zoals buxus, menthol, mest en bloemen. Barlactica gaat na welke componenten hiervoor verantwoordelijk zijn en doet suggesties voor passende wijn-spijscombinaties waarbij het bijzondere karakter van de wijnen wordt versterkt. 

Een producent van biologische zuivelproducten heeft een nieuw dessert ontwikkeld. Op labschaal is dit dessert prima te produceren, maar het lukt niet om het op fabrieksschaal te maken. Barlactica zoekt uit wat de knelpunten zijn en geeft adviezen ter verbetering.

Een kaasproducent wil een nieuw type kaas maken. Welke culture kan het best gebruikt worden? Wat zijn de ideale rijpingsomstandigheden? Hoe zit het met de hygiënewetgeving? Barlactica zet alles op een rijtje en begeleidt de proefproducties.

Een producent van plantaardige vezels is op zoek naar nieuwe toepassingen voor zijn producten. Barlactica inventariseert aan de hand van de technologische en gastronomische eigenschappen van de vezels de mogelijkheden en komt met suggesties.

Een producent van worst wil ook een vegetarisch product op de markt brengen. Barlactica selecteert hoogwaardige ingrediënten en ontwikkelt een smakelijke en uit voedingskundig oogpunt verantwoorde receptuur. Barlactica houdt rekening met de aanwezige apparatuur en zorgt ervoor dat het nieuwe product hiermee geproduceerd kan worden. 

Een ingrediëntenleverancier laat een onderzoek doen bij een onderzoeksinstelling. Barlactica is volwaardig gesprekspartner voor onderzoeksinstellingen en begeleidt namens de ingrediëntenleverancier het onderzoek. Bovendien gaat Barlactica na of er subsidiemogelijkheden zijn.

Een producent van een bijzonder biologisch geitenkaasje wil suggesties voor het gebruik van dit kaasje. Barlactica ontwikkelt recepten voor consumenten en houdt daarbij rekening met de seizoenen, de gebruiksmomenten en variatie in de bereidingen. 

Een handelsbedrijf in kruidenmengsels wil allergeneninformatie eenvoudiger beheren. Barlactica zet allergenen-managementsysteem op en implementeert dit zodat voortaan alle informatie up-to-date en correct is.

Een producent van biologische gemaksgroenten wil het productassortiment uitbreiden. Barlactica komt met ideeën voor innovatieve kant-en klaar maaltijden en maaltijdcomponenten op basis van de huidige teelten en aanwezige verwerkings- en verpakkingsapparatuur en geeft advies bij de productie hiervan.

Een producent van eiwitpreparaten wil de productinhoudelijke informatie op zijn website en in zijn brochures updaten met wetenschappelijk verantwoorde informatie. Barlactica inventariseert de beschikbare gegevens en maakt er een overzichtelijk geheel van. 

Een restaurant wil de wijnkaart actualiseren. Barlactica inventariseert de aanwezige wijnen en de kookstijl van de chef en geeft advies voor aanvulling en verbetering van de wijnkaart met aandacht voor smaakstijlen, herkomstgebieden, druivensoorten en prijsklassen.

Een producent van op zuivel gebaseerde ingrediënten wil meer aandacht krijgen in kooktijdschriften. Barlactica onderzoekt de gastronomische mogelijkheden van de ingrediënten en maakt gebruiksvriendelijke recepten voor consumenten.